Peelrandbreuk, Has van Cuijk, Rondomn de Peelrandbreuk.

Tij Kools Archief

 Foto's, Copyright & E-mail: tij@tijkools.nl

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

 

 


 
 

 

Hoe zou het zijn wanneer je als kind opgroeit met de Peelrandbreuk in je achtertuin?

Dat was namelijk het geval bij Has van Cuijk.  Als kind groeide hij op aan de Steeuwichtweg op de Peelhorst in buurtschap 't Loo.
De akker van Van Cuijk lag praktisch tegen de breuk aan. "Wij groeiden daar op en wisten niet beter. Voor ons was het gewoon. Rondom de Peelrandbreuk was ons speelterrein. We speelden er zoals alle kinderen in hun buurt spelen.
Met de dichtst bij de breuk gelegen grond konden we niet veel meer dan wat gras zaaien en hooien, want het was er veel te nat. Later is die grond bij het nu beschermde gedeelte getrokken."

 

 

   

Door mijn 'wandelingen' langs de Peelrandbreuk maak ik zo nu en dan kennis met mensen die daar in de buurt rondlopen.
Zo maakte ik er ook kennis met Has van Cuijk die ik daar regelmatig, met zijn tas vol foto-apparatuur, in actie zag.
Na zijn jonge jaren raakte de Peelrandbreuk wat op de achtergrond bij hem, maar hij is er, behalve tijdens de zomer als alles overwoekerd is met gras van een meter hoog,  dikwijls te vinden om alles rondom de breuk vast te leggen.
  

 

 


Has van Cuijk op de Peelhorst waaraan hun grond vroeger grensde. Op de foto is goed het metershoge verschil in het landschap te zien met de Centrale Slenk links in verhouding met de Peelhorst.

 


Has van Cuijk bij een van de vele stuwtjes om de waterhuishouding op peil te houden

 

 


Hier Has van Cuijk op de rug gezien, toen de Nederlandse Geologische Vereniging op 9 mei 2009 een bezoek bracht aan de Wijstgronden bij de Peelrandbreuk in Uden

 

 Terug naar de Index