Tij Kools Archief

 

 Foto's, Copyright 2010 & E-mail: tij@tijkools.nl

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

"Rondom de Peelrandbreuk" is nog in opbouw.
 

Waar het op deze site om gaat is natuurlijk de Peelrandbreukbreuk zelf, maar ook de  planten, de dieren en de mensen die dichtbij of rondom de breuk wonen of gewoond hebben, of op een andere manier iets bijzonders met de breuk  hebben gehad of dat nog hebben.
 
Om naar een onderwerp te gaan klik je op een van de afbeeldingen hieronder of op de tekst die er onder staat.

 


           Tij Kools          
   

 

 

Miljoenen jaren geleden is de Peelrandbreuk  ontstaan. De breuk loopt ongeveer van Vlodrop bij Roermond tot Heesch bij Oss. Op het eerste oog is er op de meeste plaatsen van de breuk,  niet direct veel van te zien. Maar op een aantal plaatsen, zoals in het bijzonder in en bij Uden, is dat nog wel het geval en dat zal  ook wel zo blijven, want de gemeente Uden besteedt veel aandacht aan de Peelrandbreuk, terwijl in 2004 door de provincie Noord Brabant de Wijstgronden op de Peelhorst in Uden zijn uitgeroepen  tot Eerste Natuurkundig monument van Noord Brabant.    Aan de ene kant van de Peelrandbreuk (de Peelhorst) kun je  hogere gedeelten zien in het landschap en aan de andere kant (de Centrale Slenk) de lagere gedeelten. Bij Uden is dat zeer goed te zien, maar daar is dan ook een hoogteverschil van ongeveer 8 meter.

Er is altijd een geringe beweging tussen beide delen van de breuk, maar dat is zeer minimaal en kan alleen worden vastgelegd door metingen.
Soms is er, zoals in 1932 en 1992, een schoksgewijze beweging van enkele centimeters en dan is er ook sprake van een aardbeving.

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

                                                                 

       
    Peelrandbreuk
Winter
   
 

 
  Peelrandbreuk
Deurne
 
 
Peelrandbreuk
Uden

 
Peelrandbreuk
Wijstgronden
en Kwelwater
 
 
 
Peelrandbreuk
Wonderbaarlijke Bronnen
Peelrandbreuk
Kwelvlies

 
  Aardbevingen
Peelrandbreuk

 
Peelrandbreuk
Testfilmpjes

 
Peelrandbreuk
Mensen
- Verhalen

 
Peelrandbreuk
De Peel

 
Peelrandbreuk
Planten

 
Peelrandbreuk
Mensen rondom de breuk
 
Peelrandbreuk
Sint Annabosch

 
   
  Peelrandbreuk
De omgeving 1
Peelrandbreuk
Het water
 
Peelrandbreuk
Wateroppervlak
 
       
    Peelrandbreuk
De rood/bruine vijvers in Uden